W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 17 września 2019 | Imieniny: Franciszka, Hildegardy, Roberta
Header

Aktualności

Dzień polskiej żywności - jaka ona jest?

2016-08-24

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”25 sierpnia, po raz czwarty, obchodzić będziemy Dzień polskiej żywności. Nietypowe „święto” to idealna okazja, aby uzmysłowić sobie jak ciekawa i bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. Cieszymy się wspólnie tym dniem i delektujmy polskimi specjałami!Już jutro Dzień polskiej żywności!Dzień polskiej żywności jest obchodzony od 2013 roku. Inicjatorami utworzenia tego specjalnego „święta” są organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.Idea- W ramach programu „Doceń polskie” podejmujemy szereg działań propagujących rodzime artykuły spożywcze wysokiej jakości oraz ich wytwórców. Dzień polskiej żywności nie promuje konkretnego produktu, lecz ma przypomnieć o tym, jak bogata jest oferta polskich producentów z branży spożywczej.

Mamy do dyspozycji niezwykle szeroki wybór nie tylko płodów rolnych, ale i ciekawych artykułów żywnościowych. Niektóre z nich to klasyczne propozycje, inne są rezultatem poszukiwania nowego sposobu podawania tradycyjnych potraw, zaś część z nich stanowi odpowiedź na potrzeby współczesnych, zabieganych amatorów dobrego jedzenia – wylicza Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.DataTermin obchodów Dnia polskiej żywności nie został wybrany przypadkowo. Koniec sierpnia to tradycyjnie czas dożynek, gdy rolnicy świętują zbiory. Jednocześnie, na straganach dostępny jest bogaty wybór świeżych, polskich warzyw i owoców, z czego chętnie korzystają także osoby przygotowujące przetwory na zimę. W ostatnich dniach sierpnia w powietrzu już czuć zapach kolejnych, wrześniowych, płodów rolnych, którymi można zajadać się do woli lub przechować na okres zimowy. Słowem - 25 sierpnia panuje feeria kolorów, zapachów i smaków.Jak świętować?Inicjatywa, choć nie ma jeszcze długiej tradycji, już spotkała się z dużym zainteresowaniem zarówno konsumentów, jak i mediów.

Dzień polskiej żywności był w poprzednich latach okazją do organizowania konkursów na polskie dania, plebiscytów na ulubione rodzime wyroby, a przede wszystkim - pretekstem do wspólnego gotowania, jak również dzielenia się przepisami oraz sposobami wykorzystania popularnych niegdyś produktów. - 25 sierpnia na stołach nie muszą królować pierogi i bigos. Blogerzy kulinarni, którzy włączyli się w specjalną akcję organizowaną w Internecie, dowiedli jak kreatywnie można podejść do tradycyjnych składników. Wystarczy odrobina wyobraźni, by z dobrze znanych nam produktów stworzyć zaskakujące danie.

Ideą Dnia polskiej żywności jest odkrywanie rodzimej kuchni na nowo i radowanie się jej bogactwem. Cieszę się, że dzięki naszej inicjatywie przybywa entuzjastów rodzimych produktów, którym bliski jest patriotyzm konsumencki - podsumowuje Marek Bielski.Kulinarne inspiracjeW ramach Dnia polskiej żywności zorganizowano akcję dla blogerów kulinarnych. Jej uczestnicy podzielili się smacznymi propozycjami na dania różnego typu (przekąski, zupy, dania główne, desery). Inspiracji dostarczają także producenci żywności, których wyroby zdobyły godło promocyjne „Doceń polskie”. Przepisy na dania z polskimi składnikami są dostępne na blogu programu, w zakładce „Przepisy”. Pomysły kulinarne i ciekawostki związane z żywnością są oznaczane hashtagiem #dzienpolskiejzywnosci. Więcej informacji o Dniu polskiej żywności oraz programie promocyjnym „Doceń polskie” dostarcza strona internetowa www.docenpolskie.pl oraz www.dzienpolskiejzywnosci.pl.

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”www.docenpolskie.plwww.blog.docenpolskie.pl Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

Zaproszenie na uroczystą galę - Narodowe Dobro 2019
Powoli kończą się wakacje
W sezonie ogórkowym liczy się przede wszystkim sport i wypoczynek
Sezon budowlany rozpoczął się na dobre wraz z nastaniem typowo letniej aury
Majówka jak i cały sezon wiosenno-letni zwykle sprzyjają wspólnemu grillowaniu i rodzinnym wypadom za miasto

Rozgoryczenie producentów rzepaku jest ogromne
Napędzają maszyny, ciągną przyczepy i urządzenia rolnicze
GUS opublikował dzisiaj wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych
Technologia w służbie naturze – GPS pozwala ratować pszczoły Kradzieże uli to prawdziwa zmora hodowców pszczół i producentów miodu
Nadeszły żniwa
Pogoda Warszawa z serwisu

Patronat
  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl

  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl


  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl