W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 23 maja 2019 | Imieniny: Iwony, Emilii, Dezyderiusza
Header

Aktualności

Szpitalny koszmar dietetyczny

2016-11-30

W życiu każdego człowieka przychodzi moment, kiedy trzeba położyć się w szpitalu. Przychodzimy do miejsca, które pomaga zregenerować nasze zdrowie. Warunki w wielu szpitalach nie są zadowalające, ale da się przeżyć. Problem pojawia się w momencie, gdy do sali wkracza...jedzenie. To wtedy wielu Polaków dostaje szoku. Nie dowierzamy w to, co widzimy na talerzu. Niekiedy kontakt z pierwszą łyżką posiłku powoduje, że "odechciewa się jeść". Czytając początek możemy odnieść wrażenie, że artykuł pisze typowy Polak - maruda i krytykant. Jednak to "krytykanctwo" ma swoje uzasadnienie. Okazuje się, że szpitalne jedzenie...woła o pomstę do nieba.

Kontrola szpitali i firm dostarczających posiłki do nich

W pierwszej połowie roku Sanepid sprawdził żywność w 284 szpitalach, które samodzielnie przygotowują pacjentom posiłki. Równolegle Inspekcja Handlowa, na zlecenie UOKiK, zbadała 99 firm cateringowych przygotowujących i dostarczających gotowe posiłki do 234 szpitali. Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły niespełniania wymagań higieniczno-sanitarnych oraz niezgodności w zakresie żywienia pacjentów.


Wyniki kontroli Inspekcji Handlowej są przerażające. Stwierdzono nieprawidłowości w 61 placówkach cateringowych przygotowujących i dostarczających gotowe posiłki do szpitali na 99 sprawdzonych. Najczęściej nie przestrzegano terminów przydatności produktów do spożycia. Zastrzeżenia dotyczą 13 firm cateringowych i 108 partii na 1083 sprawdzone partie.

Posiłki, które otrzymywali pacjenci, miały zaniżoną wielkość porcji w stosunku do deklaracji w jadłospisie. Zastrzeżenia dotyczą 13 firm cateringowych i 15 partii na 155 sprawdzonych w tym zakresie. Niedowagi sięgały nawet 62 proc.! Przykład: porcja bitek schabowych była lżejsza od 5 do 50 g, przy czym, jak wynikało z jadłospisu, waga jednej porcji powinna wynieść 80 g.

Skontrolowane także skład posiłków w laboratoriach UOKiK. Zastrzeżenia dotyczą 6 przedsiębiorców i 7 partii na 75 zbadanych. Doszło do pewnych absurdów, ponieważ w niektórych produktach bezglutenowych stwierdzano...zbyt wysoką zawartość glutenu. Przykład: zbyt wysoka zawartość glutenu w „sosie bezglutenowym” - stwierdzono 30 mg/kg glutenu. Może to być szkodliwe dla osób uczulonych na ten składnik i chorych na celiakię. Zgodnie z przepisami, produkt bezglutenowy może zawierać do 20 mg/kg glutenu.

Konsekwencje kontroli

Wyniki badań, które przeprowadził początkowo sanepid były przekazywane dyrektorom szpitali. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości dotyczących warunków sanitarno-higienicznych, w których przygotowywano i wydawano posiłki, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydawały zalecenia pokontrolne oraz decyzje administracyjne obligujące do podjęcia działań naprawczych. W związku z tymi nieprawidłowościami, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydały 45 decyzji nakazujących usunięcie ww. uchybień oraz nałożyły 8 grzywien w drodze mandatów karnych, zgodnie z art. 100 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Podobnie przebiega kontrola inspektorów Inspekcji Handlowej. O wszelkich nieprawidłowościach zawiadamiali oni kierowników szpitali. Zaapelowali o zwiększenie nadzoru nad firmami dostarczającymi posiłki pacjentom. Przekazali ustalenia kontroli do organów nadzoru sanitarnego, urzędów miar, inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz do Narodowego Funduszu Zdrowia. Za nieprzestrzeganie przepisów m.in. dotyczących terminów przydatności do spożycia 27 osób ukarano mandatami na łączną kwotę 5,7 tys. zł.

Mówili - jedz to będziesz zdrowy

Każdy chory musi jeść, by siłę mieć. Tak mówią nie tylko lekarze, ale i rodzice czy dziadkowie. Jedzenie jest ważnym elementem rekonwalescencji. Wyniki kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej tę zasadę nieco "korygują". Posiłki wydawane w szpitalach są w większości...niezdrowe. Służba zdrowia rzuciła sobie pod nogi kolejną kłodę. Niebawem "zdrowiej" będzie leczyć się w domu niż w szpitalu.

BC, uokik.gov.pl, gis.gov.pl


W tym dniu odbędzie się uroczysta gala "Narodowe Dobro 2019" na Zamku Królewskim w Warszawie
Nadeszła wiosna a przed nami lato
Bociany już do nas zawitały a to najlepszy znak, że prace polowe wkrótce ruszą pełną parą
Mimo, że zima nie chce nas opuścić w naszych ogrodach powoli czuć budzące się życie
Sprzyjająca budowlańcom aura, spowodowała ożywienie na placach budów

Ze statystyk zebranych przez PG PSP wynika, że w 2018 roku na terenie całego kraju doszło do 2 969 pożarów budynków rolniczych
- W trakcie codziennych zakupów wiele osób zastanawia się od czego zależy cena owoców i warzyw, którą widzą na półce
Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2018 r
Kujawsko – Pomorskie to ważny rolniczo region kraju, nie tylko z powodu dużego areału uprawowego liczącego 1,030 mln ha, ale też dużej liczby zatrudnionych w tej dziedzinie gospodarki
Z obserwacji konsumentów oraz badań IMAS International wynika, iż branża ekologiczna w Polsce rozwija się dynamicznie
Pogoda Warszawa z serwisu

Patronat
  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl

  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl


  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl