W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 11 grudnia 2019 | Imieniny: Damazego, Waldemara, Artura

Aktualności

Szpitalny koszmar dietetyczny

2016-11-30

W życiu każdego człowieka przychodzi moment, kiedy trzeba położyć się w szpitalu. Przychodzimy do miejsca, które pomaga zregenerować nasze zdrowie. Warunki w wielu szpitalach nie są zadowalające, ale da się przeżyć. Problem pojawia się w momencie, gdy do sali wkracza...jedzenie. To wtedy wielu Polaków dostaje szoku. Nie dowierzamy w to, co widzimy na talerzu. Niekiedy kontakt z pierwszą łyżką posiłku powoduje, że "odechciewa się jeść". Czytając początek możemy odnieść wrażenie, że artykuł pisze typowy Polak - maruda i krytykant. Jednak to "krytykanctwo" ma swoje uzasadnienie. Okazuje się, że szpitalne jedzenie...woła o pomstę do nieba.

Kontrola szpitali i firm dostarczających posiłki do nich

W pierwszej połowie roku Sanepid sprawdził żywność w 284 szpitalach, które samodzielnie przygotowują pacjentom posiłki. Równolegle Inspekcja Handlowa, na zlecenie UOKiK, zbadała 99 firm cateringowych przygotowujących i dostarczających gotowe posiłki do 234 szpitali. Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły niespełniania wymagań higieniczno-sanitarnych oraz niezgodności w zakresie żywienia pacjentów.


Wyniki kontroli Inspekcji Handlowej są przerażające. Stwierdzono nieprawidłowości w 61 placówkach cateringowych przygotowujących i dostarczających gotowe posiłki do szpitali na 99 sprawdzonych. Najczęściej nie przestrzegano terminów przydatności produktów do spożycia. Zastrzeżenia dotyczą 13 firm cateringowych i 108 partii na 1083 sprawdzone partie.

Posiłki, które otrzymywali pacjenci, miały zaniżoną wielkość porcji w stosunku do deklaracji w jadłospisie. Zastrzeżenia dotyczą 13 firm cateringowych i 15 partii na 155 sprawdzonych w tym zakresie. Niedowagi sięgały nawet 62 proc.! Przykład: porcja bitek schabowych była lżejsza od 5 do 50 g, przy czym, jak wynikało z jadłospisu, waga jednej porcji powinna wynieść 80 g.

Skontrolowane także skład posiłków w laboratoriach UOKiK. Zastrzeżenia dotyczą 6 przedsiębiorców i 7 partii na 75 zbadanych. Doszło do pewnych absurdów, ponieważ w niektórych produktach bezglutenowych stwierdzano...zbyt wysoką zawartość glutenu. Przykład: zbyt wysoka zawartość glutenu w „sosie bezglutenowym” - stwierdzono 30 mg/kg glutenu. Może to być szkodliwe dla osób uczulonych na ten składnik i chorych na celiakię. Zgodnie z przepisami, produkt bezglutenowy może zawierać do 20 mg/kg glutenu.

Konsekwencje kontroli

Wyniki badań, które przeprowadził początkowo sanepid były przekazywane dyrektorom szpitali. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości dotyczących warunków sanitarno-higienicznych, w których przygotowywano i wydawano posiłki, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydawały zalecenia pokontrolne oraz decyzje administracyjne obligujące do podjęcia działań naprawczych. W związku z tymi nieprawidłowościami, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydały 45 decyzji nakazujących usunięcie ww. uchybień oraz nałożyły 8 grzywien w drodze mandatów karnych, zgodnie z art. 100 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Podobnie przebiega kontrola inspektorów Inspekcji Handlowej. O wszelkich nieprawidłowościach zawiadamiali oni kierowników szpitali. Zaapelowali o zwiększenie nadzoru nad firmami dostarczającymi posiłki pacjentom. Przekazali ustalenia kontroli do organów nadzoru sanitarnego, urzędów miar, inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz do Narodowego Funduszu Zdrowia. Za nieprzestrzeganie przepisów m.in. dotyczących terminów przydatności do spożycia 27 osób ukarano mandatami na łączną kwotę 5,7 tys. zł.

Mówili - jedz to będziesz zdrowy

Każdy chory musi jeść, by siłę mieć. Tak mówią nie tylko lekarze, ale i rodzice czy dziadkowie. Jedzenie jest ważnym elementem rekonwalescencji. Wyniki kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej tę zasadę nieco "korygują". Posiłki wydawane w szpitalach są w większości...niezdrowe. Służba zdrowia rzuciła sobie pod nogi kolejną kłodę. Niebawem "zdrowiej" będzie leczyć się w domu niż w szpitalu.

BC, uokik.gov.pl, gis.gov.pl


Przed nami okres gorączkowych przygotowań do świąt Bożego Narodzenia
Czasami czujemy się wypaleni pracą na etacie jednak nie wszyscy mamy dość odwagi aby stworzyć własny biznes od podstaw
Jeśli właśnie zakupili Państwo lub dopiero zamierzają nabyć swoje upragnione "M" lub dom to na pewno równolegle rozważacie w jaki sposób umeblować własne "4 kąty"
Wychodząc na przeciw temu hasłu, redakcja TVEXPO przyjrzała się naszym rodzimym producentom żywności
Już jakiś czas temu musieliśmy odwiesić do szaf stroje kąpielowe i krótkie spodenki

Zboża ozime: Jak widać w tych już zimowych dniach dużo się dzieje
Doskonalenie i wdrażanie innowacyjnych technologii produkcji rolnej, techniki rolniczej i uprawy roślin to ważne wyzwanie, przed którym stoi polskie rolnictwo
Zbiory kukurydzy na ziarno są zakończone
Rolnicy coraz częściej rezygnują z tradycyjnej płużnej oraz bezpłużnej uprawy roli i sięgają po innowacyjne technologie w zakresie polowej produkcji roślinnej, w tym Mzuri Pro-Til
Choć zbiory roślin okopowych czy kukurydzy oraz uprawki przedsiewne są już zakończone, nie oznacza to końca pracy
Pogoda Warszawa z serwisu

Patronat
  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl

  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl


  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl