W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2019 | Imieniny: Bolesława, Juliana, Jana
Header

Aktualności

Jak wyrzeźbić sukces

2016-12-09

Na Starym Rynku w Poznaniu rozpoczął się 11. Festiwal Rzeźby Lodowej. Stolica Wielkopolski gości zawodników z całego świata. Jakie były początki tej imponującej konkurencji i czy rzeźbienie w lodzie może stanowić dochodowy biznes?

Ludzie podejmowali próby przekształcania lodu w rozmaite obiekty już kilka tysięcy lat temu. Innuici, rdzenni mieszkańcy obszarów arktycznych, podczas podróży przez dzisiejsze tereny Alaski, Kanady i Grenlandii, budowali lodowe schronienia ok. 4000 lat temu. Korzyści płynące z zastosowania lodu w końcu rozpowszechniły się w całym świecie. Jak pisze Joseph Amendola, ok. roku 600 p.n.e. chińscy rolnicy umieszczali bryły lodu w obiektach, gdzie przechowywali zapasy owoców morza. Zdaniem Amendoli mieszkańcy starożytnego Rzymu i Indii mieszali lód z owocowymi sokami, przyrządzający tym samym sorbety.

Z biegiem czasu zwrócono uwagę na to, że lód jest wdzięcznym materiałem rzeźbiarskim. Tworzenie ciekawych kształtów wymagało jednak użycia soli i narzędzi. W wieku XVII w chińskiej prowincji Heilongjiang rozpoczęto rzeźbienie latarni-wodę zamrażano wewnątrz wiadra, a po jego zdjęciu, w wyrzeźbionym w lodzie otworze umieszczano świecę. Dziś latarnie lodowe są główną atrakcją corocznego festiwalu w Heilongjiang.


W XVIII wieku w Rosji, cesarzowa Anna Iwanowna nakazała budowę domu z lodu wydobytego z rzeki Newy. Prawdopodobnie jest to pierwszy znany na świecie "lodowy pałac".

"Lodowy dom", Valery Jacobi

Dziś rzeźbienie w lodzie jest często elementem sztuki kulinarnej i wielu zawodowców naukę rzemiosła odbyło w szkole o właśnie takim profilu. Rzeźby lodowe stanowią zabawne dekoracje deserów czy innego rodzaju dań. Jest to zresztą nawiązanie do ekstrawaganckich średniowiecznych bankietów, podczas których prezentowano rzeźby wykonane z cukru, ciasta, czy właśnie lodu.

Niektórzy kucharze-artyści, przewidując iż powstanie odrębny rynek rzeźb lodowych, rozpoczęli realizację własnych projektów. Tak zrobił np. Scott Rella. Jego firma ruszyła na początku lat 80-tych XX wieku. "Zacząłem zarabiać więcej pieniędzy, niż jako szef kuchni w Nowym Jorku"-wspomina. Wkrótce dostawał zlecenia na 225 rzeźb tygodniowo, a jego roczny dochód wynosił 1,5 mln dolarów.

Inny rzeźbiarz Stephen Koch opowiada, że w poprzednich latach każdy artysta sięgał po standardowy blok lodu, wyciągał swój narysowany projekt i spędzał 15-20 minut "przenosząc" go z pomocą piły łańcuchowej na bryłę. W ostatniej dekadzie wprowadzone zostały specjalistyczne maszyny, które obsługiwane są z pomocą komputera. Ich niebywała precyzja całkowicie odmieniła branżę.

Powstają np. specjalne kluby czy bary lodowe, a każdy kontrakt opiewa na sumę ok 100-200 tys. dolarów. Takie dzieła tworzy np. firma Juliana Bayleya.


To wszystko spowodowało, że masowa produkcja odbywa się kosztem prawdziwej, unikalnej sztuki. Niektórzy rzeźbiarze zauważają, że nowa technologia uczyniła dziedzinę bardziej dostępną dla przedsiębiorców, którzy nie muszą się troszczyć o aspekt artystyczny. Dlatego wielu rzeźbiarzy współpracuje na rzecz regularnego organizowania pokazów i konkursów. "Tylko ty, lód i piła".

Tacy właśnie artyści goszczą w Poznaniu. Przedstawiciel firmy Stihl, organizatora festiwalu, Mariusz Walter ma nadzieję, że warunki atmosferyczne pozwolą jak najdłużej cieszyć oko dziełami artystów. Obawy te są słuszne, gdyż w weekend w Poznaniu termometry wskażą od 4 do 7 stopni C. - Pogoda już od kilku lat nie dopisuje, ale w niedzielę wieczorem na pewno będzie jeszcze można oglądać efekty pracy uczestników festiwalu - stwierdza Robert Burkat z firmy Ice Team, zajmujących się przygotowaniem wydarzenia.

W piątkowy wieczór po uroczystym otwarciu festiwalu na Starym Rynki odbędzie się koncert Reni Jusis. Główne pokazy zaplanowano na sobotę i niedzielę. Najpierw zawodnicy zmierzą się w konkurencji Speed Ice Carving, czyli rzeźbienie na czas.


MW, Głos, BBC, priceonomics.com

W sezonie ogórkowym liczy się przede wszystkim sport i wypoczynek
Sezon budowlany rozpoczął się na dobre wraz z nastaniem typowo letniej aury
Majówka jak i cały sezon wiosenno-letni zwykle sprzyjają wspólnemu grillowaniu i rodzinnym wypadom za miasto
W tym dniu odbędzie się uroczysta gala "Narodowe Dobro 2019" na Zamku Królewskim w Warszawie
Nadeszła wiosna a przed nami lato

Napędzają maszyny, ciągną przyczepy i urządzenia rolnicze
GUS opublikował dzisiaj wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych
Technologia w służbie naturze – GPS pozwala ratować pszczoły Kradzieże uli to prawdziwa zmora hodowców pszczół i producentów miodu
Nadeszły żniwa
Jak zminimalizować skutki suszy glebowej? Lato w pełni
Pogoda Warszawa z serwisu

Patronat
  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl

  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl


  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl