W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 25 września 2018 | Imieniny: Aurelii, Kleofasa, Władysława

Aktualności

Jadłodzielnie w Warszawie i nie tylko

2018-06-17

Przy ul. Twardej 1 w Warszawie ruszyła pierwsza miejska Jadłodzielnia – miejsce, w którym każdy może się podzielić oraz poczęstować jedzeniem. To nowa forma wsparcia osób potrzebujących, której celem jest również zapobieganie marnowaniu żywności. – Jadłodzielnia jest dostępna dla wszystkich mieszkańców. Nie weryfikujemy dochodów, nie wymagamy składania wniosków, nie trzeba czekać na wydanie decyzji. Dostępnym jedzeniem może poczęstować się każdy potrzebujący. Serdecznie zapraszam wszystkich mieszkańców i przedsiębiorców do wspierania tego projektu – mówi Krzysztof Czubaszek, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy. Zasady korzystania z pomocy są proste – wystarczy odwiedzić punkt przy ul. Twardej 1. Produkty spożywcze oczekują w przeszklonej lodówce oraz na stojącym obok niej regale. Nieco bardziej restrykcyjne zasady obowiązują tych, którzy chcą okazać swoje wsparcie i podzielić się jedzeniem.

Dążąc do wyeliminowania ryzyka zatruć pokarmowych, w punkcie nie należy pozostawiać produktów nieprzetworzonych, takich jak: surowe mięso, niepasteryzowane mleko czy surowe jaja. Najchętniej przyjmowane są produkty fabrycznie zapakowane, które nie przekroczyły daty przydatności do spożycia. Jadłodzielnia jest otwarta od poniedziałku do czwartku w godz. 8.00–18.00, a także w piątki w godz. 8.00–16.00. Punkt przy ul. Twardej 1 jest pierwszym w Warszawie, nad którego prawidłowym funkcjonowaniem czuwa dedykowany opiekun. Do jego zadań należy nie tylko dbanie o najwyższą jakość żywności oczekującej na mieszkańców, ale również nawiązywanie kontaktów z potencjalnymi darczyńcami. Unikalność projektu przejawia się również w sposobie jego realizacji – śródmiejska Jadłodzielnia to więcej niż tylko punkt wymiany jedzenia. Jej uruchomienie stanowi wyjątkową okazję do zwrócenia uwagi mieszkańców na kwestię racjonalnego gospodarowania żywnością. W tym celu Dzielnica Śródmieście zorganizuje cykl otwartych wykładów i warsztatów towarzyszących projektowi. Jadłodzielnia przy ul. Twardej 1 w Warszawie powstała w ramach budżetu partycypacyjnego w m.st. Warszawie na 2018 r. Za jej prowadzenie odpowiada Centrum Pomocy Społecznej Dzielnicy Śródmieście im. prof. Andrzeja Tymowskiego.

UMW

Nie dla wszystkich praca na etacie jest satysfakcjonująca
Ale żaden wzrost gospodarczy nie bierze się znikąd
Wakacje powoli dobiegają końca
Nadchodzą żniwa
Sezon urlopowy trwa w najlepsze

W sondażu IMAS Agri zbadano opinię dorosłych Polaków na temat skłonności do kupowania polskich produktów żywnościowych
Uważamy, że I kw
Hodowcy z całego świata od lat dostrzegają zalety płynnego żywienia
Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS pogłowie świń w czerwcu 2018 r
Żniwa dobiegły końca
Pogoda Warszawa z serwisu

Patronat
  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl

  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl


  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl