W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 13 grudnia 2018 | Imieniny: Łucji, Otylii, Włodzisławy
Header

Aktualności

Jadłodzielnie w Warszawie i nie tylko

2018-06-17

Przy ul. Twardej 1 w Warszawie ruszyła pierwsza miejska Jadłodzielnia – miejsce, w którym każdy może się podzielić oraz poczęstować jedzeniem. To nowa forma wsparcia osób potrzebujących, której celem jest również zapobieganie marnowaniu żywności. – Jadłodzielnia jest dostępna dla wszystkich mieszkańców. Nie weryfikujemy dochodów, nie wymagamy składania wniosków, nie trzeba czekać na wydanie decyzji. Dostępnym jedzeniem może poczęstować się każdy potrzebujący. Serdecznie zapraszam wszystkich mieszkańców i przedsiębiorców do wspierania tego projektu – mówi Krzysztof Czubaszek, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy. Zasady korzystania z pomocy są proste – wystarczy odwiedzić punkt przy ul. Twardej 1. Produkty spożywcze oczekują w przeszklonej lodówce oraz na stojącym obok niej regale. Nieco bardziej restrykcyjne zasady obowiązują tych, którzy chcą okazać swoje wsparcie i podzielić się jedzeniem.

Dążąc do wyeliminowania ryzyka zatruć pokarmowych, w punkcie nie należy pozostawiać produktów nieprzetworzonych, takich jak: surowe mięso, niepasteryzowane mleko czy surowe jaja. Najchętniej przyjmowane są produkty fabrycznie zapakowane, które nie przekroczyły daty przydatności do spożycia. Jadłodzielnia jest otwarta od poniedziałku do czwartku w godz. 8.00–18.00, a także w piątki w godz. 8.00–16.00. Punkt przy ul. Twardej 1 jest pierwszym w Warszawie, nad którego prawidłowym funkcjonowaniem czuwa dedykowany opiekun. Do jego zadań należy nie tylko dbanie o najwyższą jakość żywności oczekującej na mieszkańców, ale również nawiązywanie kontaktów z potencjalnymi darczyńcami. Unikalność projektu przejawia się również w sposobie jego realizacji – śródmiejska Jadłodzielnia to więcej niż tylko punkt wymiany jedzenia. Jej uruchomienie stanowi wyjątkową okazję do zwrócenia uwagi mieszkańców na kwestię racjonalnego gospodarowania żywnością. W tym celu Dzielnica Śródmieście zorganizuje cykl otwartych wykładów i warsztatów towarzyszących projektowi. Jadłodzielnia przy ul. Twardej 1 w Warszawie powstała w ramach budżetu partycypacyjnego w m.st. Warszawie na 2018 r. Za jej prowadzenie odpowiada Centrum Pomocy Społecznej Dzielnicy Śródmieście im. prof. Andrzeja Tymowskiego.

UMW

Tym razem przygotowaliśmy dla Państwa zestawienie najciekawszych propozycji kulinarnych w ramach plebiscytu "TOP10 branży spożywczej 2018"
Zmęczeni letnimi upałami, często odkładamy weekendowe wyjazdy na jesień
Nie dla wszystkich praca na etacie jest satysfakcjonująca
Ale żaden wzrost gospodarczy nie bierze się znikąd
Wakacje powoli dobiegają końca

Jak wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych obserwuje się regres w produkcji żywności ekologicznej, a wielkość powierzchni upraw ekologicznych w Polsce spada systematycznie i wynosi obecnie 500 tys
Wyzwania stojące przed współczesnym rolnictwem, przemiany zachodzące na wsi i reforma Wspólnej Polityki Rolnej wymagają podjęcia szerokiej debaty publicznej – uważają środowiska zabiegające o zrównoważony rozwój
w tym roku przypada 20
6 listopada pod Łodzią odbył się uroczysty finał gier agronomicznych
Pogoda Warszawa z serwisu

Patronat
  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl

  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl


  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl