W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 13 grudnia 2018 | Imieniny: Łucji, Otylii, Włodzisławy
Header

Aktualności

Nasze kurczaki jadą do Chin

2018-10-04

Główny Lekarz Weterynarii, Paweł Niemczuk, poinformował o ponownym otwarciu Chin dla pięciu polskich zakładów drobiarskich oraz jednej chłodni składowej, posiadających uprawnienia do eksportu na tamtejszy rynek. Wydarzenie to jest jednym z najbardziej znaczących sukcesów polskiej branży drobiarskiej na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy.Doprowadzenie do ponownego otwarcia chińskiego rynku dla polskiego drobiu było efektem długotrwałych zabiegów podjętych przez przedstawicieli polskiej administracji rządowej, a także branży drobiarskiej, reprezentowanej przez KRD-IG. Przełomowym momentem w tym procesie były spotkania przedstawicieli KRD-IG z urzędnikami Generalnej Administracji Celnej ChRL (GACC) oraz Ambasadorem RP w Pekinie, Panem Wojciechem Zajączkowskim, które miały miejsce w ubiegłym tygodniu.Dla Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej ponowne otwarcie rynku Chin stanowiło w ostatnim czasie jeden z absolutnych priorytetów. Wydarzenie to jest olbrzymią szansą dla polskiej branży drobiarskiej. Pragnę podkreślić istotną rolę tym sukcesie Ambasady RP w Pekinie, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii. Swój udział w ponownym otwarciu rynku Chin mieli również posłowie z Parlamentarnego zespołu ds. rozwoju drobiarstwa jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki. W imieniu KRD-IG serdecznie dziękuję im za wsparcie – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej. KRD-IG brała aktywny udział na każdym etapie procesu ponownego otwierania rynku Chin dla polskiego drobiu, działając za pośrednictwem Przedstawicielstwa Izby w Szanghaju, a także osobiście spotykając się z władzami GACC.Do eksportu drobiu na chiński rynek od 2012 r. dopuszczonych było pięć polskich zakładów produkcyjnych i jedna chłodnia składowa.

W grudniu 2016 r., w związku z wystąpieniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu w Polsce, rynek chiński zamknął się całkowicie na polskie produkty z tego sektora. Pod koniec listopada 2017 r. władze chińskie uznały Polskę za kraj wolny od grypy ptaków.Wydarzenie to stanowiło sygnał do rozpoczęcia negocjacji w sprawie wznowienia eksportu. 3 lipca 2018 r. został podpisany nowy protokół w zakresie eksportu mięsa drobiowego pomiędzy władzami Polski i Chin. Podpisanie protokołu było elementem programu misji wysokiego szczebla przedstawicieli administracji ChRL do Polski i miało miejsce w trakcie spotkania Ministra GACC (General Administration of Customs of China), Ni Yuefeng oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jana Krzysztofa Ardanowskiego.Od tego czasu trwały uzgodnienia pomiędzy polskimi władzami weterynaryjnymi a chińską administracją celną (GACC), dotyczące technicznych aspektów wznowienia eksportu drobiu, takich jak uzgadnianie świadectwa zdrowia, przekazywanie wzorów podpisów i pieczęci urzędowych lekarzy weterynarii uprawnionych do podpisywania świadectwa czy uzgodnienie nowej procedury prenotyfikacji przesyłek.Polska jest obecnie jedynym krajem w Europie dopuszczonym do eksportu drobiu do Chin. Oprócz nas tylko pięć krajów na świecie ma możliwość eksportu drobiu na ten rynek. PR

Tym razem przygotowaliśmy dla Państwa zestawienie najciekawszych propozycji kulinarnych w ramach plebiscytu "TOP10 branży spożywczej 2018"
Zmęczeni letnimi upałami, często odkładamy weekendowe wyjazdy na jesień
Nie dla wszystkich praca na etacie jest satysfakcjonująca
Ale żaden wzrost gospodarczy nie bierze się znikąd
Wakacje powoli dobiegają końca

Jak wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych obserwuje się regres w produkcji żywności ekologicznej, a wielkość powierzchni upraw ekologicznych w Polsce spada systematycznie i wynosi obecnie 500 tys
Wyzwania stojące przed współczesnym rolnictwem, przemiany zachodzące na wsi i reforma Wspólnej Polityki Rolnej wymagają podjęcia szerokiej debaty publicznej – uważają środowiska zabiegające o zrównoważony rozwój
w tym roku przypada 20
6 listopada pod Łodzią odbył się uroczysty finał gier agronomicznych
Pogoda Warszawa z serwisu

Patronat
  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl

  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl


  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl