W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Dzisiaj jest 16 października 2019 | Imieniny: Gawła, Florentyny, Grzegorza

Aktualności

Kierowcy zagrożeni zakrzepicą i udarem

2019-06-06

Kierowcy zawodowi, osoby prowadzące pojazdy komunikacji miejskiej, taksówkarze, przedstawiciele handlowi, a także inne osoby długo przebywające w pozycji siedzącej to reprezentanci grup zawodowych najbardziej narażonych na wystąpienie żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej. Od czerwca na polskim rynku dostępny będzie S8 – suplement diety, którego regularne stosowanie ma wspomóc zmniejszenie ryzyka wystąpienia zakrzepicy, która często przebiega bezobjawowo i jest trudną do wyleczenia przypadłością. Najczęstszą przyczyną wzrostu umieralności w krajach rozwiniętych, w tym Polsce, są choroby układu krążenia. Jak oszacowano w 2005 r., spośród 58 mln zgonów na świecie aż 30 % stanowiły te, bezpośrednio związane z powikłaniami zakrzepowo-zatorowymi. W kraju prawie co drugi zgon jest powodowany chorobami układu krążenia.

Począwszy od 1992 r. udział tych chorób w ogólnej liczbie zgonów obniżył się z poziomu 52 proc. do 43 proc. w 2016 r., wciąż jednak jest to najczęstsza przyczyna umieralności wśród mężczyzn i kobiet w wieku powyżej 45. roku życia. By obniżyć zachorowalność specjaliści najczęściej zalecają wdrożenie odpowiedniej profilaktyki chorobowej podnoszącej jakość życia pacjentów. Grupa badawcza z Wrocławia, w pracy pt. „Antykoagulanty pochodzenia roślinnego z perspektywą wykorzystania w leczeniu zakrzepicy” opublikowanej na łamach „Przeglądu Lekarskiego”, informuje o nowym trendzie w medycynie i profilaktyce chorób krążenia, którym jest ekstrakcja substancji przeciwdziałających pojawianiu się zakrzepów żylnych bezpośrednio z roślin leczniczych, które występują na terenie Polski.Preparaty pochodzenia roślinnego o silnych właściwościach antykoagulacyjnych i antyoksydacyjnych (…) mogłyby w przyszłości stanowić czysty ekologicznie, nie niosący ze sobą zagrożenia zakażeń chorobami odzwierzęcymi, substytut leków heparynowych oraz przeciwpłytkowych albo środek wspomagający przy ich zastosowaniu – piszą autorzy pracy.Trend, o którym piszą naukowcy, postanowili wcielić w życie producenci z Grupy S8.

Ich produkt, efekt wnikliwych studiów publikacji naukowych, opisujących właściwości ekstraktów roślinnych, będzie pierwszym ogólnodostępnym napojem na rynku spożywczym w Polsce, który zawiera czynne substancje przeciwdziałające zakrzepicy. Z uwagi na skład, S8 działa również pobudzająco – zawiera m.in. kofeinę oraz witaminy B6 i B12, które ułatwiają koncentrację i zmniejszają uczucie przemęczenia. Nowością w tej grupie produktów są ekstrakty z jeżówki i imbiru, które poprawiają krążenie krwi w organizmie i wykazują delikatne działanie antyagregacyjne płytek krwi. W suplemencie zastosowano też ekstrakty antykoagulantów roślinnych, których właściwości profilaktyczne zostały obszernie opisane m.in. w przytaczanej publikacji dolnośląskich naukowców.

Wyizolowanie substancji o obu właściwościach biologicznych (przyp. antykoagulacyjnych i antyoksydacyjnych), z roślin powszechnie dostępnych, tanich i łatwych w uprawie mogłoby obniżyć koszty leczenia powikłań chorób naczyniowych. Zastosowanie substancji pochodzenia roślinnego, wyizolowanych z wytypowanych przez nas popularnych polskich ziół otwiera takie możliwości. Co więcej, surowce roślinne nad którymi pracuje nasz zespół badawczy są tanie i łatwe w uprawie, a proces otrzymywania preparatów, według procedury opracowanej w naszym zespole, jest skuteczny, bezpieczny z punktu widzenia ochrony środowiska (produkty odpadowe) i znacznie mniej kosztowny niż sposoby wytwarzania zwierzęcych preparatów heparynowych oraz wielu leków syntetycznych – wskazują specjaliści.

Jacek Dziduszko

Wychodząc na przeciw temu hasłu, redakcja TVEXPO przyjrzała się naszym rodzimym producentom żywności
Już jakiś czas temu musieliśmy odwiesić do szaf stroje kąpielowe i krótkie spodenki
Zaproszenie na uroczystą galę - Narodowe Dobro 2019
Powoli kończą się wakacje
W sezonie ogórkowym liczy się przede wszystkim sport i wypoczynek

Nie można utrzymywać sytuacji, że rolnik ma najmniejszy udział w cenie finalnej żywności na rynku – powiedział w sobotę w Małym Pułkowie koło Wąbrzeźna (Kujawsko-pomorskie) minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski
Jabłka, śliwki, gruszki, maliny i jeżyny zebrane? Pora na cięcie gałązek
XX Hubertus Spalski – odbywający się w dniach 26-27 października 2019 roku w miejscowości Spała, w województwie łódzkim – to największa otwarta impreza myśliwska i jeździecka w Polsce
Pocżątek października to tradycyjnie okres rozpoczęcia zbiorów kukurydzy na ziarno
Emisje CO2 są głównym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia
Pogoda Warszawa z serwisu

Patronat
  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl

  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl


  • Polskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców: www.izbaprzedsiebiorcow.pl